Симулация на стрелба по време на концерт се разигра в палата № 2 на Международния панаир
Тренировъчната ситуация във вторник вечер обхвана служители от различните структури на вътрешното ведомство – Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Зонално жандармерийско управление, ГДБОП, сектори „Комуникационни и информационни системи“, „Базова научно-техническа лаборатория“ и „Психолаборатория“ и Медицински институт. В мащабното учение се включиха и група за издирване на Регионална служба „Военна полиция“, екипи на Центъра за спешна медицинска помощ, доброволци от Български червен кръст, ДАНС, Окръжна и Районна прокуратури, Община Пловдив и Областна управа.
С учебна цел в Международен панаир бе пресъздаден терористичен акт, при който въоръжени мъже нахлуват по време на концерт в палата № 2 и започват да стрелят срещу публиката. Сигналът за инцидента е получен в ОДМВР - Пловдив и веднага под ръководството на директора е сформиран оперативен щаб с участие на представители на всички реагиращи служби. След запознаване с оперативната ситуация, щабът започва да координира действията на екипите на терен. Полицията отцепва района и запазва местопроизшествието. С бронирани машини „Пустинна котка“ групата на РС „Военна полиция“ неутрализира и задържа извършителите. Хората от залата се извеждат и на пострадалите се оказва медицинска помощ. Подкрепа идва и от доброволците на БЧК и психолозите на МВР. Паралелно с това периметърът се проверява щателно със следови полицейски кучета за наличие на взрив, а служители на пожарната обследват района за отровни вещества и газове. Впоследствие работата по случая се продължава от разследващите, прокуратурата и специализираните служби.

Основен акцент в занятието бе проверка на готовността за реакция на ангажираните служби при задействане на плана за противодействие на тероризма и проиграване на различни негови елементи, които изискват бърза комуникация и координация. Използва се и възможността при провеждане на подобни тактически действия в реално време да бъдат установени евентуалните пропуски и да се разработят начини за преодоляването им.