30 ученици от ПГХТТ представиха оригинални разработки за безопасността на храните на състезание под егидата на УХТ
30 ученици от 12б и 12в класове от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника участваха в двудневно състезание на тема “Опасности в храните и превенция на заболявания, пренасяни с храни”, организирано със съдействието на Университета по хранителни технологии Пловдив. Зрелостниците са от специалност “Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки”.
“Участниците представиха интересни разработки, които бяха на много високо ниво и затрудниха максимално членовете на журито при определянето на най-добрите”, сподели доц. Рада Динкова от катедра “Консервиране и хладилна технология” на УХТ. Класиралите се на първите места получават оценки, които се признават за равностойни на оценки от кандидатстудентски изпит и дават право за прием в УХТ.
“За 11-та поредна година проведохме това състезание. Сътрудничеството ни с УХТ е много добро и взаимноизгодно. Така най-мотивираните и подготвени ни ученици получават шанс да се изявят пред преподавателите от УХТ, a от Университета да привлекат студенти на високо ниво“, заяви директорът на ПГХТТ инж. Людмила Ганчева.
“Тази година инициативата е част от Националната научна програма “Развитие на научните изследвания и иновациите в системата на българското предучилищно и училищно образование” на Министерството на образованието и науката, чиято цел е подкрепа за професионалното образование, със специален акцент върху професионалните гимназии и създаването на връзки между професионалното образование и науката", обясни доц. Десислава Вангелова, функционален декан по студентска дейност и продължаващо обучение в УХТ.
