Университетът по хранителни технологии-Пловдив награди двама изтъкнати експерти  в своята област. Това стана на тържествената церемония днес, с която УХТ откри новата учебна 2025-2026 година.

Ректорът на висшето училище проф. Галин Иванов връчи приза  "Професор от практиката" на шеф  Ради Стамболов за приноса му в развитието на кулинарното изкуство в България
Тoй е най-актуалният Фууд стилист в момента, разработва ядливи изделия за десетки филми, реклами и клипове.
Съосновател  е от  2017 година, на първата на Балканите Pastry Academy, в която, след получаването на Лиценз през 2018 година, до настоящия момент са се обучили и дипломирали 175 квалифицирани сладкари. Бил е  част от екипа преподаватели и да предавам на курсистите своя опит и знания в областта на сладкарството.
В Pastry Academy с неизменно негово участие, до края на 2024 година са организирани и проведени над 200 тематични кулинарни курсове – еднодневни, двудневни или майсторски класове, като голяма част от включилите се в тях курсисти са напълно удовлетворени.
Участвал е в кулинарен  в рекорд на Гинес през 2014 година в Гърция. 
"Най-важните хора сте тук вие студентите. Защото вие утре ще бъдете на нашето място. От УХТ са излезли много технолози, много хора, които са изключително ефективни в бизнеса, така че този инкубатор трябва да продължи да живее. Кулинарите трябва да помагаме безкрайно много за развитието на младите. Тъй като практиката и теорията вървят ръка за ръка. За мен е чест и привилегия, че съм първият човек с бялата шапка, който става част от този университет", заяви развълнуван шеф Ради Стамболов.

Проф. Албена Стоянова бе наградена със статуетката "Плодотворие", сътворена от известния скулптор Цвятко Сиромашки. С нея се удостояват ярки личности, допринесли за издигането на престижа на УХТ със своя професионализъм и авторитет. 
Тя  е възпитаник на ВИХВП (УХТ).
В периода 1980 г. – 1983 г. и 1991 г. – 1994 г. е служител на фирма „Ален мак“, Пловдив в секции „Паста за зъби“, „Бяла козметика“, „Шампоани“ и „Иновации“, като е участвала в разработката и внедряването на над 15 нови козметични продукта. 
От 1983 г. до 1985 г. е редовен докторант в университета, като през 1986 г. защитава дисертация за получаване на ОНС „доктор“. От 1987 до 1991 г. е научен сътрудник в университета в катедра „Микробиология.
От 1995 г. до 2022 г. е преподавател в катедра „Технология на тютюна, захарта, растителните и етеричните масла“. През 2007 г. придобива научната степен „доктор на техническите науки“, през 2001 г. - академичната длъжност „доцент“, а през 2008 г. – „професор“. 
През годините извежда занятия по различни дисциплини, свързани с получаване, окачествяване и приложение на различни ароматични продукти. Научната ѝ продукция включва над 350 публикации  в областта на получаване и анализ на природни ароматични продукти с приложение в хранително-вкусовата промишленост, парфюмерията и козметиката; автор е на пет учебника и три ръководства за лабораторни упражнения; на авторско свидетелство; на две монографии; на три справочника; ръководител е на 21 успешно защитили докторанти, трима от които чуждестранни граждани. Тя има над 300 публикации,учебници и учебни помагала, и над 4000 цитирания в световно известните бази данни.
В университета е заемала следните престижни длъжности: зам.-декан на Технологичен факултет (мандат 2003/2007 г.); Декан на Технологичен факултет (мандат 2007/2011 г.); Зам.-ректор по учебна дейност и акредитация (мандати 2012/2015 г. и 2016/2019 г.); ръководител катедра (от 2020 до 2022 г.).
От  2023 г. до момента - Председател на Научно-технически съюз по хранителна промишленост – Пловдив, като участва активно в организацията и провеждането на научни форуми.
"Благодаря на ректора на УХТ проф. Иванов, на цялото академично ръководство за оказаната чест да получа тази скъпа награда. Моят творчески път мина в моя университет. Всичките знания, които имам са благодарение на моите ерудирани преподаватели двама, от които са тук сред почетните гости - проф. Вълчев и проф. Хаджикинов", заяви проф. Стоянова и пожела здраве и успехи на студентите.

Във вълнуващата церемония, с която бе открита новата учебна година  участваха  представители на ръководството на УХТ, бившите ректори проф. Пламен Моллов, проф. Георги Вълчев и проф.  Димитър Хаджикинов, ръководители на  други висши училища. Специални гости бяха проф. Христина Янчева – областен управител на област Пловдив; Добри Митрев - Председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара;, инж. Красимир Коев - изп. директор  на Изпълнителната агенция по лозата и виното., Джузепе Дe Франческо – почетен консул на Република Италия, Иван Папазов – почетен професор на УХТ-Пловдив и изпълнителен директор на VP Brands International. ,  Роберто Санторели - Председател на Конфиндустрия България, инж. Атанас Урджанов - председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България, директор операции в „Белла България“ АД.

"Скъпи студенти. За мен е удоволствие да ви посрещна с "Добре дошли" в УХТ на тържественото откриване на академичната 2025-2026 г.  През своята 72-годишна история  Университетът по хранителни технологии се утвърди като образователен и научен център в областта  хранителната наука, техника и технологии, биотехнологиите и туризма. Доказателство за това е засиленият интерес към специалностите, които нашият университет предлага. През настоящата година УХТ изпълни на 100 процента държавната поръчка за образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър",  като бяха общо приети 642 студенти", заяви в приветствието си ректорът на УХТ  проф. Галин Иванов. 
Той добави, че студентите, завършили УХТ успешно се реализират на пазара на труда. Проф. Иванов каза още, че  през месец октомври за втори път в УХТ ще се проведе изложение на работодателите "Дни на кариерата. Кариерен навигатор". На него в неформална обстановка работодателите  ще представят  своите дейности, ще предложат стажантски и стипендиантски програми, както и възможности за кариерно развитие на младите специалисти. 
"УХТ за повече от седем десетилетия се  утвърди като национален научени образователен център по хранителни технологии. Той се грижи за здравето на хората и осигурява продоволствената сигурност на страната. Съчетава традиции  и иновации и подготвя висококвалифицирани кадри", заяви в приветствието си областният управител проф. Христина Янчева.
Тя посъветва студентите  да бъдат смели да мечтаят, упорити да постигнат целите си и отворени към нови знания.
"Днес празнуваме знанието и мъдростта. Празнуваме полагането на темелите на вашето успешно бъдеще", обърна се към първокурсниците Добри Митрев-председател на Българската стопанска камара и на Съвета на настоятелите на УХТ и пожела на всички студенти много здраве и успехи.

 Ректорът на УХТ  проф. Галин Иванов връчи грамоти и книги на  първокурсниците, приети с максимален бал.