
Ректорът на Университета по хранителни технологии-Пловдив проф. Галин Иванов връчи Административен договор BG16RFPR002-1.014-
0012-C01 Създаване и устойчиво развитие на Център за компетентност
Агрохранителни системи и биоикономика" на ръководителите на партньорските организации- чл. кор. Георги Георгиев, директор на
Институт за гората при БАН, проф. Виолета Божанова, председател на Селскостопанска академия-София, проф. Георги Желев, директор на
Институт за космически изследвания и технологии при БАН, доц. Боряна Иванова, ректор на Аграрен университет-Пловдив, проф. Нели Грозева, зам. ректор по учебна и информационна дейност на Тракийски университет-Стара Загора и доц. Веселина Кондева-Главинкова, зам.-ректор по качество и акредитация на Медицински университет-Пловдив.
Центърът за компетентност е финансиран с 23 161 145 лв. по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Устойчиво развитие на Центрове за върхови постижения и Центрове за
компетентност, в т.ч. и на конкретни инфраструктури или техни обединения от НПКНИ“ в рамките на приоритетно направление 1
„Устойчиво развитие на националния капацитет за научни изследвания и иновации” по Приоритет 1 „Устойчиво развитие на българската
научноизследователска и иновационна екосистема” на ПНИИДИТ.
Церемонията се състоя в аудитория “Хоризонт“ на УХТ, който е водещ партньор в проекта.
Центърът ще е модерен научен комплекс с разпределена изследователска инфраструктура в областта на агроекологията, растителното здраве, прецизната растителна селекция, хранителната наука и биоикономиката.
Той ще подпомага с научната си компетентност преминаването на
обществото ни към устойчива система за ефективно използване на
биоресурсите, на качествени и здравословни храни и към кръгова биоикономика, обясни проф. Иванов.
При представяне на структурата и дейността на Центъра за компетентност, неговият директор проф. Ангел Ангелов отбеляза, че Центърът ще бъде уникален мултидисциплинарен изследователски комплекс, интегриран в
редица Европейски научноизследователска инфраструктури. Той ехструктуриран в три комплекса. В рамките на комплекса по „Агроекология и селекция“ ще бъде изграден нов високотехнологичен център по растителна феномика, иновативно направление в биологията, чрез което се ускорява фенотипирането чрез високо технологични системи за изображения и компютърни пресмятания. В комплекс „Растително здраве“Центърът ще предоставя комплексни анализи за безопасност на почви,
хводи, растителни и дървесни продукти от замърсявания от земеделски
източници. В рамките на комплекс „Храни и здраве“ се предвиждапсъздаване на лаборатория за метагеномни и биоинформационни
изследвания на традиционни български храни и напитки, получени чрез
ферментация с микроорганизми. Ще се разработят методи за извличане и изследване на биологично активни вещества или техните екстракти, съдържащи се в странични продукти, получени при преработката на
растителни суровини (плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и
др.), като част от интегрирания подход за кръгова икономика. Ново
направление в комплекса е разработване и прилагане на бързи методи
(микробиологични, молекулярно-биологични, биохимични, имунологични и др.) за установяване автентичността на храни и фуражи.
Планирано е на територията на УХТ да се изгради нова сграда с няколко изследователски лаборатории, която в момента в етап на архитектурно проектиране.