Корнелия Нинова подава оставка като председател на БСП. Това съобщи самата тя на пресконференция, свързана с провелите се избори на 9 юни. Нинова добави, че свиква Националния съвет на партията.

Вчера от Младежкото обединение в БСП поискаха тя да се оттегли незабавно като председател на партията заради катастрофалния, според тях, резултат на партията на изборите.

"Поемам политическата отговорност и подавам оставка. Свиквам Националния съвет", обяви Нинова пред медиите след заседание на Изпълнителното бюро, което е уведомила за решението си.

В отговор на въпроса как вижда политическото си бъдеще, тя отвърна: "Виждам го добре, ще живея".

Нинова обаче не отговори дали ще се кандидатира отново за лидерския пост на преки вътрешнопартийни избори. В момента съм лидер в оставка, а не кандидат за лидер, отвърна тя на въпроса дали ще участва отново в състезанието.

Това е второто подаване на оставка от соцлидерката, която миналия път я оттегли по волята на конгреса на БСП.

Тя призова уставът да запази прекия избор на председател на БСП от всички членове на партията.

"Аз съм избрана от всички членове на БСП в пряк избор. И призовавам това да се запази така, който и да е председател", заяви соцлидерката в оставка.

По устав някой от зам.-председателите на партията трябва да поеме управлението, обясни тя. Нинова уточни, че остава депутат и няма намерение да напуска парламента.

През лятото БСП влиза в пълен цикъл отчет и избори, а наесен ще се проведе пряк избор на лидер. Нинова все още не е заявила дали ще се кандидатира. И днес тя отказа да отговаря на всякакви въпроси по тази тема с обяснението, че има време до есента. Отказа да каже и своето тълкувание дали по устав има право да се кандидатира още веднъж, ако бъде издигната.

Нинова отказа да каже и откъде ще е депутат - от Благоевград или София. В 25-и МИР втори след нея е Калоян Методиев.