Ботев (Пловдив) победи ЦСКА с 1:0 в първия полуфинал между двата отбора за Купата на България. Единственото попадение в срещата реализира Уме Емануел в началото на второто полувреме, а и двата тима довършиха мача с човек по-малко след червени картони за Ивелин Попов и Браян Кордоба. Успехът се превърна в исторически за „канарчетата“, за които това е първа победа над ЦСКА в София от 1985 г. насам.

Под проливния дъжд на Националния стадион „Васил Левски“ двата отбора започнаха мача предпазливо. Първата по-сериозна опасност беше пред вратата на Ботев, като в 15‘ удар на Данило Асприля срещна гредата на вратата на Хидайет Ханкич.

За „канарчетата“ първият удар към съперниковата врата беше дело на Дилан Мертенс. В 28‘ той стреля неточно минута Густаво Бусато.

До почивката ЦСКА успя да създаде още една опасност. В 32‘ грешка при изнасянето на „жълто-черните“ позволи на домакините да откраднат топката и да завършат атаката си с нов неточен удар.

Само секунди след началото на второто полувреме дойде мигът на Ботев. Уме Емануел беше изведен зад гърба на отбраната на ЦСКА и сам срещу вратаря не сбърка. След няколко минути, в които голът беше проверен и от ВАР за засада, в крайна сметка попадението беше зачетено – 1:0 за Ботев.

Окрилени от откриването на резултата, момчетата на Душан Керкез бяха близо и до втори гол в 59‘. Мохамед Брахими обаче не успя да уцели топката след приканващо центриране в наказателното поле на Костас Балоянис.

В 63‘ страстите на стадион „Васил Левски“ взеха връх. Ивелин Попов беше фаулиран в центъра от защитника на ЦСКА Браян Кордоба, което предизвика гнева на капитана на Ботев. В крайна сметка и двамата бяха изгонени с директни червени картони.

До края на срещата Ботев защитаваше аванса си, като дълбоко в добавеното време ценна проява на Ханкич запази резултата непроменен и подпечата победата на пловдивчани с 1:0.

От историческа гледна точка това беше първи успех на Ботев над ЦСКА в София за Купата на България от сезон 1958/59 насам.

Реваншът между двата тима е на 1 май на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив.