Посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и стари български сортове Международният ден на мавруда е инициатива, която цели да създаде повод за сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да открои забележителната хармония между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България. Идеята на организаторите е празникът да се утвърди като значимо събитие във винената презентация на страната, което да даде информация и насочи различни групи потребители към българското вино.

Последният за 2023 г. фестивал - URBAN WINE FEST - Plovdiv 2023 се състоя този уикенд в центъра на Пловдив, шатрите бяха разположени върху надлеза над ул. Гладстон. Винени любители от Пловдив и гости на града имаха възможността да се запознаят с над 40 вина от 17 местни сортове, представени от винени експерти на Българска Асоциация на Винените Професионалисти BAWP, както и да се насладят на вкусна улична храна на Бар Самар на колела, Regi's_Street_Food на Шеф Бадев и Vino&Tapas, Dondukov 38. За празничното настроение допринесоха вълшебните звуци на Духов оркестър Пловдив с диригент Николай Гешев и подбраната музика от DJ Manev.

Фестивалът бе открит от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и Живко Енчев - учредител и председател на УС на Българската асоциация на винените професионалисти.

„Щастлив съм, че за поредна година имаме възможността да си сътрудничим с БАВП. Знаете, че Пловдив е древен град с много култура и история, но това, което правим, е добра отправна точка за посетителите. Целта е туристът да може да съчетае посещение на богатото културно наследство и многото събития с хубавото вино", каза на откриването Пламен Панов. Той припомни, че Пловдив спечели 4-то място в генералната класация „Най-добра европейска дестинация“ за 2022 в 13-то издание на престижната класация European Best Destinations и зае 1-во място в 3 категории, едната от които  „Най-добри винени дестинации в Европа“.

"Една от причините за това е, че Община Пловдив заедно с туристическия бранш инвестира много в това да популяризира винения туризъм. Събитието днес е една заявка, че продължаваме да поддържаме тази първа позиция по един изключителен начин", каза още Пламен Панов.

Не случайно Пловдив е избран да бъде последен като домакин на серията фестивали. Преди близо 100 години, на Димитровден, когато повечето винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага от Асеновград, Аристи Чорбаджаков - Чорбаджака, започвал гроздобер. Неговата прецизност в грижите за лозята и майсторлък в правенето на вино и до днес са пример за качество и отношение към занаята. Това е и причината точно Димитровден, 26-и октомври да бъде избран за празник на българското вино и Международен ден на мавруда. Празникът се отбелязва за четвърта поредна година.

Urban Wine Fest Пловдив 2023 е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти и се провежда под патронажа на Министъра на туризма, с официалната подкрепа на Министерство на туризма, Министерство на земеделието и Община Пловдив. Събитието се финансира от “Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 год.