Кметът Здравко Димитров приветства участниците в провеждащата се днес и утре в Пловдив Девета годишна конференция „Безопасна пътна инфраструктура”. Форумът, организиран от Българската браншова организация „Пътна безопасност”, беше открит от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

„От името на пловдивчани ще ви помоля да прибавите сред най-важните проекти още един обект – околовръстното. Ние си нямаме околовръстно. Нямаме външен ринг, нямаме и вътрешен ринг. Обидно е, че нашето околовръстно е по-тясно от локалното на софийското”, обърна се кметът към министъра.

По думите на Димитров навремето улиците в Пловдив са оразмерени за 40 – 50 хиляди коли. В момента само от Асеновградско влизат 40 хиляди автомобила. По пловдивските улици месечно се движат средно по около 6 милиона превозни средства.

„Аз и моят екип реагирахме. Където можеше, направихме светофари с десни завои. Работим за по-добра и безопасна пътна инфраструктура.  Скоро ще са готови подлезът на две  нива „Модър-Царевец” и пробивът под Централна гара. Това са важни проекти за вътрешния ринг”, отбеляза кметът.

Той посочи, че предизвикателствата пред местната власт са много големи. Има инфраструктурни проекти, които няма как да бъдат направени с бюджета на общините. Димитров постави на вниманието на министъра още един все по-задълбочаващ се проблем: „Пловдив и областта се развиват. Има индустриални зони около Пловдив. Всеки ден работници пътуват дотам, но живеят, спят тук, отиват да работят и пак се връщат. Да не говорим, че в Пловдив има други две общини – „Марица” и „Родопи”. Идват гражданите им, ползват здравеопазване, инфраструктура и излизат. Мисля, че това трябва да се оправи и колкото по-бързо се реагира, по-добре за нашия хубав град.”

Кметът Здравко Димитров пожела успех на конференцията. Пред участниците сподели своята убеденост, че когато опитът, науката, хората, които са на терен, и институциите си подадат ръка, резултатът ще бъде по-видим.    

На откриването на форума присъстваха председателят на Общинския съвет Александър Държиков, заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, кметовете на район „Централен” Георги Стаменов и на „Южен” Костадин Язов.