С празнично слово, полагане на венци и цветя, изпълнение на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев и атрактивна възстановка на събитията от 1908 г. на Комитет „Родолюбие“, на 22 септември в Пловдив ще бъде чествана 115-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество. На 22-и септември 1908 г. във гр. Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

 

Церемонията по повод 115-тата годишнина ще се състои на пл. „22 септември“ (градинката на Гроздовия пазар), където се намира Колоната на Независима България. Началото е в 11.30 часа. Организатор е община Пловдив, събитието е част от Културния календар на града.

 

Слово ще произнесе д-р Стефан Шивачев – историк, автор на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти, бивш дългогодишен директор на Регионалния исторически музей, водещ ще е Златко Павлов.

 

Програмата на празника започва още в 10.00 часа с молебен в храм „Света Неделя“ и в 10.30 часа с полагане на венци и цветя на паметната плоча на Александър Малинов в подножието на Стария град, до Източната порта. Двете събития се организират традиционно от Сдружение „Петко Каравелов“ Пловдив.

 

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ също се включва в отбелязването на Деня на българската независимост с концерт в Стария Пловдив. На 22 септември от 11 часа на площада над Хисар капия най-старият светски хор в България ще представи програма от възрожденски и фолклорни песни, аранжирани за многогласно изпълнение.  Диригент е Илиян Тиганев.

 

Концертът от поредицата „Песента на тепетата“ е откриващ за новия творчески сезон на певческото дружество и е част от официалната програма за отбелязване на 115-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

 

„Песента на тепетата“ е поредица, която певческото дружество надгражда от 2019 година. Цикли от концерти представят тематично селектирана програма на значими исторически дати и на знакови места в Пловдив.

 

Мястото на събитие също е символно – площадът в сърцето на Стария град е между крепостната порта, Етнографския музей и Туристическия информационен център – емблеми на духа и градоустройството от различни епохи. Каним пловдивчани и посетителите на града да съпреживеят празника с нас.

 

 

 

 

 

22 септември 2023  година

 

10.00 ч.   -  Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран от Сдружение "Център Петко Каравелов"

 

10.30 ч. -    Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад в подножието на Стария град (до храм „Св. Неделя”), организирано от Сдружение "Център Петко Каравелов"

 

11.00 ч. - Концерт на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ на площада над Хисар Капия, Стария град. Диригент Илиян Тиганев.

 

11.30 ч. - Тържествено отбелязване на 115-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Участва: Духов оркестър - Пловдив, комитет „Родолюбие”, Слово: д-р Стефан Шивачев, водещ  Златко Павлов

 

Място: Колоната на Независимостта на пл. „22 септември”, (градинката на Гроздовия пазар)