Президентът на България  връчи папката с втория мандат за съставяне на правителство. Следвайки конституционната процедура, Румен Радев го даде на втората по численост парламентарна група - ПП-ДБ, предаде Nova.bg.

Мандатът беше получен от кандидата за министър-председател акад. Николай Денков.

„Уважаеми, акад. Денков, искам да изразя своето лично уважение към вас, познавайки ви в качеството на служебен министър и своето пълно разбиране за деликатността на ситуацията. Аз съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. Тук искам да заявя, че точно заради това да ви връча мандат при положение изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия. Аз съм призван да браня Конституцията и аз съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право. Но в именно на съхраняване на Вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа пред нашите партньори”, каза Радев, докато връчваше папката.

„Призовавам ви да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече дискредитиран", допълни президентът.