Проливният дъжд не попречи на пловдивчани да се включат в националната здравна кампания “Май -месец за мерене” у нас, която се провежда по инициатива на  Българската лига по хипертония с подкрепата на българския клон на СЗО, Български червен кръст,  Национална пациентска организация, Асоциация на студентите медици в България, Българска  студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната и общините.
Хората се подредиха на опашка пред пункта, който екипът на Първа кардиология в „УМБАЛ-Пловдив“ откри до Община Пловдив, за да премерят кръвното си налягане.  
О, ама то е много високо, възкликна изненадано пенсионерка, след като чу, че апаратът е отчел стойности 180/100. Жената беше още по-учудена как така нищо не усеща – не й се вие свят, не я боли главата, нито я стяга сърцето.
В първите 45 минути прегледахме над 30 души от всички възрастови групи, но най-много бяха хората на средна и в по-напреднала възраст, обясни д-р Атанас Папазов. Според лекаря преобладаващата част от пациентите са вече диагностицирани, но контролът на хипертонията им не е добър. Към тях той отправи препоръка по-често да посещават личните си лекари и кардиолог, за да не се стига до инвалидизиращи и дори фатални инциденти. Няколко са посетителите, на които екипът откри високо кръвно налягане. Те бяха насочени за допълнителни консултации и изследвания за доуточняване на диагнозата. Пациентите биха могли да дойдат и при нас в болницата, обясни д-р Папазов.
Рекордът постави жена на средна възраст, на когото кардиолозите измериха 220/110. Пациентката знаеше, че вдига кръвно, но призна, че не пие никакви лекарства. Надяваме се от този момент да сме я убедили да посещава по-често лекар, защото терапията може да й спаси живота, заявиха от екипа.
Всеки дошъл в пункта на „УМБАЛ-Пловдив“ получи и информационни материали за здравословното хранене, артериалната хипертония и предсърдното мъждене, както и една ябълка като символ на здравето. На всеки пациент д-р Папазов, д-р Симеон Костадинов, д-р Цветанка Гънгова и медицинска сестра Десислава Христозова подробно разясняваха състоянието и даваха препоръки как може да се подобри.