С първа закуска 15 украински деца започнаха своя ден в Центъра за деца на украински бежанци, който отвори врати днес в район „Южен“.

Центърът е трети поред и е ситуиран в подблоковото пространство на бивша детска градина на ул “Кичево“ 38. Той беше посетен от кмета Здравко Димитров и зам.-кмета Стефан Стоянов, които заедно с двигателя на каузата за подпомагане на украинците Наталия Елис разгледаха реновираните помещения.

„Има голяма небходимост от такива малки буферни центрове за деца от 3 до 6 годишна възраст, които не са ходили на детска градина и училище. Децата тук се запознават днес и след няколко месеца ще започнат и езикови курсове. Ще ги посещават психолози и логопеди, защото има деца, които трудно се адаптират, а някои от тях имат и специфични потребности. Така децата ще са готови за общинските училища“, съобщи Наталия Елис.

Преди новооткрития център днес Община Пловдив предостави на фондацията още два – на бул. „Източен“ 15 и в неизползваемите помещения на ДГ „Кремена“, които и към момента работят с деца. „Имаме почти 390 украински деца в образователната система в Пловдив. Предоставихме помещенията, за да подкрепим модела, по който работим от самото начало. Съвместно с бизнеса, местната украинска общност и много дарения хората се интегрират и водят достоен живот“. Това припомни Стефан Стоянов и допълни, че това е и една от причините впоследствие да се сключи междуинституционално партньорство и с ООН и да се привлекат много компании и дарители. По техни неофициални данни над 10 хил. украинци живеят на територията на областта.

Моделът за помощта на Пловдив за Украйна ще бъде показан и след броени дни на голям международен форум във Варшава, Полша, който кметът Здравко Димитров коментира така: „Бяхме първи в страната и показваме високо ниво. Не е случайно това, че сме номинирани за награда за социална кохезия, заради която пътуваме и до Полша тези дни. Надявам се, че цяла Европа ще оцени усилията ни в тази посока. Ние сме единствените номинирани от България в инициативата „Иновации в политиката“ на Института за иновации в политика“.  Пловдив е сред финалистите в тазгодишните номинации с проекта за Временния бежански център „Втори дом“.

Благодарение на дома се ускори и процесът по адаптация на намиране на работа на украинците. Около 40% от тях са ангажирани в икономиката на града. Моделът работи индивидуално чрез споделяне на контакти на работодатели, връзка с агенции, групи в социалните мрежи. Съобразено е с възможностите и квалификацията на всеки бежанец. Според Елис те често говорят по 4 езика и затова имат много възможности. По нейни данни 20 хил. от 50 хил. пребиваващи украинци в страната са бесарабски българи.