ГЕРБ ще използва първия мандат за съставяне на правителство с техен премиер. Кандидатът ще бъде представен утре в Народното събрание пред всички лидери на политическите сили. Това е решението на Изпълнителната комисия на партията, оповестено на брифинг от лидера й Бойко Борисов. Обръщам се към всички партии – избори през август, без бюджет, е катастрофа, заяви той. Категорично сме решени да направим правителство, каквото и да ни струва това, подчерта Борисов.

Слагаме мандата, търсим отговорните партии, добави лидерът на ГЕРБ.

"Ще предложим безспорен премиер. Ще го направим утре в Народното събрание пред лидерите на всички партии. И повярвайте ми - изборът ни е абсолютно за точния момент - това, което българите очакват. А те очакват да се тури ред в хаоса, да заработят еврофондовете, ПВУ, присъединяването ни към Шенген и еврозоната, правосъдната реформа и законите, за които сме поели ангажимент", каза Борисов.

Той допълни, че няма изисквания към личностите, които да заемат министерските постове в кабинета - дали да са партийни или експерти, важно е само това дали те ще свършат работа.

"Слагам празните имена на министерствата и с тези, които се съгласят да има споделена отговорност, определяме имената на министрите", уточни той.

Борисов отново се обърна към ПП-ДБ за съставяне на общо правителство със споделена отговорност, но ще търси подкрепа и от останалите политически сили.

"Обръщам се от името на първата политическа сила към втората - най-стабилните европейски демокрации работят по този начин - слагаме на масата програмата, тези приоритети, приемлив премиер, който казах - утре ще го съобщя, и правим правителство. Категорично сме решени да направим правителство, каквото и да ни струва това. Ако не стане с вторите, с останалите, но не може да разделяме на добри и лоши партиите в Народното събрание - те са определени от българския народ.

Времето е разделно и тези, които говореха заклинанията, трябва да им е ясно, че неучаствайки в правителство, целейки се в местните избори, ще понесат голям пасив.

 
Обръщам се към всички партии - избори през август без бюджет, с изоставено служебно правителство, е катастрофа. Всеки отговорен политик и който взима заплата за тази работа, не може да остави Народното събрание да работи месец и нещо без да произведе нищо. Не може да остави хаоса в държавата да продължи и следващите дни и месеци", каза Борисов.

Предлаганият от ГЕРБ кабинет ще има кратък хоризонт, защото в сегашната политическа ситуация на разделение не е сериозно да се мисли за пълен мандат, смята Борисов.

 

Чуйте последните новини, където и да сте!