Организираните от туроператор пътувания дават по-голяма сигурност, но пък отнемат от свободата да разполагаме с времето си и да направим собствена програма за посещаването на различни места и обекти. Именно затова много хора предпочитат сами да резервират места за настаняване и отделно да осигурят транспорта – обществен или със собствен автомобил. 

Какво обаче трябва да знаем и да предприемем, ако решим сами да планираме ваканцията си – с експертни насоки помага онлайн платформата „Ние, потребителите“. 

Важно е преди всичко да бъдат проверени местата за отсядане, напомня основателят на проекта Габриела Руменова. И насочва към регистрите на интернет страницата на Министерството на туризма: https://bit.ly/2Gqqo2j, където по името на обекта може да се види като какъв вид и с какъв брой звезди е категоризиран. „Това е важно с оглед обема и качеството на услугите, които бихме могли да поучим там", обясни тя по БНР. 

От офертите и при контакт с представител на хотела чрез оставените координати за връзка можете да се запознаете с условията, при които ще бъде извършено настаняването, както и на какво отстояние е от други планирани от вас места за посещаване през останалата част от времето. „Обърнете внимание обаче какво е разстоянието не по въздух, което много често се посочва в обявите, защото когато тръгнете по алеите от хотела до дадена точка, се оказва, че тя е два или три пъти по-далеч“, обръща внимание Руменова. 

„Когато се наема място за почивка, не е разумно да се водите от цената. Снимките в обявата може да нямат общо с мястото или то да е изглеждало така преди, а сега да е амортизирано и може би заради това цената е по-ниска“, предупреди експертът. Полезно е да четете клиентските отзиви, но и на тях не трябва да се предоверявате, а да можете да се ориентирате доколко са автентични или са платени. Преди да тръгнете е добре да разгледате и заведенията в близост - информирайте се за техните вид, категория и ценовите нива в менюто“, препоръча още експертът. 

При самостоятетелно организиране на настаняването най-големият риск е да попаднете на измами. „В различни платформи се публикуват обяви за къщи за гости, вили и други. Има физически лица, с които като се свържете ви казват къде да преведете парите и че по-късно ще ви помогнат да се ориентиране къде точно е позиционирано мястото за настаняване и при необходимост, когато тръгнете и вече сте наблизо, ще дойдат да ви посрещнат и да ви отведат там, където ще бъдете настанени“, разказва Габриела Руменова и препоръчва при реализиране на такава схема сериозно да се замислите дали да се впускате в тази „авантюра“. 
В случай на измама, трябва да се сигнализират органите на реда. „Те биха могли и да проследят плащанията. Затова никога не трябва да даваме пари на ръка. Важно е да има следи, за да може да има и проследимост", обяснява още тя.