Община Пловдив планира бюджет в размер на 630 милиона лева за тази година. Това съобщи заместник-кметът по финансите Величко Родопски. Той добави, че са възможни корекции, след като се приеме държавния бюджет.

Най-големият разход в разчета  на Пловдив тази година е за заплати. За тях са  предвидени 211 милиона лева, като в това число влизат възнагражденията и на учителите, както и на всички служители. Задължителните осигуровки са в размер на 49 милиона, а за цялостна издръжка – 154 млн. лева.

За стипендии са заделени 1,6 млн. лева, а за вноски по заеми - 1,2 млн. лева.

Общо 159 милиона лева са предвидени за капиталови разходи, като най-много средства се заделят за европейски проекти - 93 млн. лева. Собствените приходи са изчислени на 71 милиона.

Културата ще разполага със 7,7 млн. лева. От общинските предприятия най-много пари се дават на "Организация и контрол на транспорта" - 38 млн. лева.

"Градини и паркове" получават 13 милиона лева, а "Чистота" - 35.

За довършването на стадион "Локомотив" се предвидени 25 милиона лева, а за стадион "Христо Ботев"- 23 милиона лева.

На следващата сесия на ОбС влиза предложението за отпускане на 6.194 милиона допълнително за Колежа. С тези средства ще бъдат  завършени изцяло козирката и фасадата", каза  кметът на града Здравко Димитров.

 Той добави, че Ботев и Локомотив ще плащат суми по около  5000 лева, за да ползват двата стадиона, докато се строят. Предложението ще се гледа на предстоящата сесия, като то е по Закона за спорта. За стадион „Христо Ботев” предложението е за 5549 лева без ДДС, а за Локомотив – 4854 лева без ДДС.


След като бъдат построени изцяло двата спортни комплекс вече може да се направи концесия, за да ги вземат клубовете, или  да се отдадат дългосрочно по Закона за спорта до 30 години

Платеното паркиране в Пловдив превзема още улици. В списъка попадат бул. "Свобода" в отсечката между бул. "Копривщица" и улица "Царевец", както и улиците "Генерал Данаил Николаев", "Лейди Странгфорд", "Янко Сакъзов" и "Пейо Яворов".

Новината съобщи заместник–кметът по транспорта Тодор Чонов. Той припомни, че улица "Генерал Данаил Николаев" беше предложени по–рано за Синя зона, но след протести бе извадена. Сега отново попада в списъка, предложен за одобрение от местния парламент.

Престоят за час е 2 лева и ако не бъде платен, колата се закопчава със скоба.

Чонов обясни, че средствата за превозвачите тази година остават непроменени – 10 милиона лева. Той добави, че за надграждане на системата за електронно таксуване са предвидени 4 милиона лева. "Миналата седмица обявихме нова обществена поръчка за обновяване на електронно–билетната система. Надявам се да бъде финализирана. Малко занижихме критериите, тъй като ВАС я върна с аргумента, че има дискриминационни условия", посочи той.

По думите му заделени са и средства за издръжка на новосъздаденото общинско дружество "Екобус", но все още нямало отворени европейски програми за закупуване на електробуси.

Община Пловдив ще реагира за покриване на разходите за операциите на пловдивчанина, който пострада вчера от паднало държво на улица „Петър Шилев“ в „Кършияка“. От болницата, за да оперират54- годишния мъж са поискали сумата от 4500 лева.
„Реагирахме веднага. Обадихме се по телефона, търсим връзка със  съпругата на този мъж. Неприятен е този инцидент, но се случва. Лично аз, ако трябва ще отделя мои средства“, каза кметът на Община Пловдив Здравко Димитров.