Асеновград бе домакин на първото по рода си математическо състезание, в памет на великия математик, общественик и политик - асеновградчанинът акад. Благовест Сендов. В деня на големия християнски празник Благовещение, когато той щеше да празнува своя имен ден, бе проведен турнир, който да припомни за най-важните моменти от живота и делата му. Организатори на състезанието са община Асеновград и "Ротари клуб - Асеновград".

Събитието започна с официално откриване от зам.-кмета инж. Петър Петров и президентът на "Ротари клуб - Асеновград" Георги Малинов. "Сърцето ми се изпълва с радост и възхищение, когато виждам колко достойни наследници има в родния град на оставилия дълбоки дири след себе си математик, политик и дипломат. Няма как да пропусна и да не подчертая, че той е автор на повече от 300 научни публикации, книги и проучвания. Сигурен съм, че всички ученици, които днес са тук, ще се представят отлично и ще защитят подобаващо името на заслужилия това уважение акад. Сендов. Вярвам, че ако той днес беше с нас, също би се гордял със своите последователи - младежите на Асеновград. От името на кмета д-р Христо Грудев и от свое име бих искал да благодаря на инициаторите, че мотивират младите математици да участват  в подобни състезателни мероприятия, които са посветени на достойни българи. Бъдете здрави и амбициозни. Търсете и откривайте винаги правилните решения на задачите, пред които Ви изправя животът. Помнете и защитавайте имената на нашите предци, прочули Асеновград по целия свят! Благодаря и на инициаторите за чудесната идея, на домакините от Градската библиотека, както и на учители и родители, които подкрепят децата да вървят по стъпките на акад. Сендов", каза пред присъстващите Петров. В края на състезанието зам.-кметът и Георги Малинов наградиха участниците и победителите. На I място се класира отборът на ОУ "Христо Ботев" - Асеновград. Среброто си заслужиха учениците от ОУ "Ангел Кънчев" - Асеновград. А на третата позиция се нареди отборът на СУ "Св. Св. Кирил и Методий". Младите надежди в математиката получиха подарък - детски книги, както и медали, а на шампионите бе връчена купа, която ще се предава по ротационен принцип. Т.е. в следващото издание на състезанието догодина тазгодишните победители ще трябва да я предадат на спечелилите I място. Наградният фонд е осигурен от община Асеновград и "Ротари клуб - Асеновград".
Преди да започне математическият турнир, бе представена вълнуваща презентация за бележития асеновградчанин. В състезанието се включиха отбори от 10 общински училища, а категориите бяха: алгебра, геометрия и текстови задачи. Времето за решаване - един учебен час (40 минути). Трудът на участниците се оценяваше от компетентно жури - учители в Математическата гимназия в Пловдив. Сред специалните гости на мероприятието бяха и Жени Сендова (сътрудник на акад. Сендов), Божидар Сендов (брат на акад. Сендов) и Цветелин Андреев (програмист, музикант и последовател на акад. Сендов).