Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши през февруари общо 11 658 проверки на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведения за обществено хранене в цялата страна. Проверките са по планов официален контрол, по жалби и сигнали на граждани и засилени тематични проверки във връзка с туристическия сезон.

Съставени са общо 103 акта за административно нарушение, издадени са 591 предписания, а общият брой затворени обекти с временно преустановена дейност е 13.

8153 кг са възбранените и насочени за унищожаване храни от животински и неживотински произход с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без етикет на български език, без документи за произход, неправилно съхранение, с несъответстващ резултат по микробиологичен показател Ешерихия коли.

Във връзка с огнище на болестта Инфлуенца по птиците от края на януари е организирано  извършване на проследимост на добитото месо и снесените яйца и в резултат на предприетите мерки за ограничаване разпространението на заболяването, са възбранени и насочени за унищожаване 3384 яйца.

От 23.01. до 24.02.2023 г. БАБХ е извършила 724 засилени проверки (извън текущия официален контрол) във връзка с установяване на нерегламентирани продажби на пчелен мед на пазари, крайпътни места с импровизирани щандове и продажба от транспортни средства.

 

При проверките са установени някои несъответствия, за които са издадени 15 акта, относно търговия на пчелен мед в нерегистрирани обекти и от нерегистрирани производители. 5 са предписанията относно неправилно етикетиране (липса на срок на годност, място на произход, номер на пчелина) и без документи за произход. Унищожени са 116,8 кг пчелен мед без етикетировка, без документи за произход, както и без регистрация по Наредба 26/14.10.2010 г.