Модерна академия на изкуствата „Синдикат” започва записванията за своята дванадесета учебна година. Тази учебна година занятията ще бъдат през месеците март, април и май, а юни ще има допълнителни дейности, свързани с програмите.

 

            В Академията могат да се включат ученици от 8-ми до 12-ти клас. Заниманията са безплатни благодарение на финансирането от Община Пловдив и съфинансирането на организатора „Сдружени пловдивски творци“. Записванията стават чрез сайта https://academy.bg/ , където могат да се видят условията за записване, темите на програмите, биографиите на преподавателите. Подават се молби, които се разглеждат от преподавателите и ръководството на Академията. Крайният срок за записване е 1-ви март 2023.

 

Програмите са осем - „Творческо писане”, „Графичен дизайн“, „Модерна музика”, „Екранни изкуства”, „Модерни методи на мислене”, "PR и реклама в областта на изкуствата", както и две нови програми -  "Артмениджмънт и културен туризъм" и „Фотография и фотопроцеси“. Преподаватели са Ина Иванова, Александър Секулов, Панайот Панайотов, Анета Русковска, Цанко Чавдаров, Павел Иванов, Лили Русковска, Евгений Тодоров, Таня Върбева.

 

Учениците, обхванати в проекта, са от пловдивските гимназии. Всеки участник получава документ - Удостоверение, за премината съответна програма. Организаторите издават и препоръки за кандидатстване в университети. Специално внимание се отделя към привличането на ученици, лишени от родителска грижа, чрез Комплекса за социални услуги "Княгиня Мария-Луиза".

 

Всички програми са актуализирани, всяка една от тях предлага новости. Като гост-лектори в мастър класове ще се включат Васил Върбанов – в програмата „Модерна музика“, Момчил Шишков (DJ MOMO, бивш възпитаник на „Синдикат“) в програмата „PR и реклама“ както и посещения на БНТ и Радио Пловдив, доц. д-р Юрий Янакиев в „Модерни методи на мислене“. В програмата „Фотография и фотопроцеси“ ще има уъркшоп в работеща рекламна агенция „Зебра“ при Сидер Сидеров, а в „Екранни изкуства“ – практически занятия в Пловдивска обществена телевизия. В програмата „Артмениджмънт и културен туризъм“ са уговорени уъркшопове в Голямата базилика и в знакови места на Старинен Пловдив.

 

Учебното съдържание на програмите в Модерна академия на изкуствата „Синдикат“ е уникално за България и Европа, програмите са разработени специално за проекта. Всички теми надграждат училищните програми, ориентирани са към най-съвременните постижения на изкуството, творчеството, мисленето, комуникациите. Във всяка програма задължително присъстват и теми, свързани с българското изкуство и мисъл.

 

Пикасо е казал: "Всяко дете е творец. Проблемът е как да се запази такъв като порасне". Това, което се постига в рамките на часовете на Академия "Синдикат", е именно това - да се развие творческото и критичното мислене и практика у всеки млад човек. В обучението се използват съвременни иновативни и интерактивни методи на преподаване – електронни ресурси, видео материали, уъркшопове, практически занимания, тренинги, игри, работа в група, сюжетно-ролеви игри, кооперативно обучение, проектно-базирано обучение, посещения на ателиета и културни събития. По време на учебния процес няма оценки, но учебният процес във всяка програма завършва с индивидуални или групови проекти по темите на съответната програма - разработване на инструменти за мислене, изложба, снимане на кратки любителски филми, писане на есета, разработка на презентации по актуални теми.

           

„Модерна академия на изкуствата „Синдикат” е част от усилията в Пловдив да се създаде и възпита младо, модерно и образовано поколение, креативна и активна публика, млади творци и мислители.

 

Проектът се реализира от 2011 година с подкрепата на Община Пловдив. До този момент са приключили успешно единадесет учебни години, през които са завършили 1 456 ученика. Събитията на Академията са достигнали до над 1 500 000 души в Пловдив и страната.

 

            Проектът Модерна академия на изкуствата "Синдикат" се изпълнява с финансиране от Община Пловдив и собствено финансиране на организатора „Сдружени пловдивски творци". Проектът е част от Културния календар на град Пловдив.