Зам.-кметовете по хуманитарни дейности и финанси в Асеновград - инж. Петър Петров и д-р Теньо Манолов - наградиха победителите в най-вкусния конкурс за станимашки сармички. В кулинарната надпревара участваха 14 аранжировки - от Асеновград и Пловдив. Четири от тях бяха на мъже, а останалите 10 бяха приготвени от жени. Конкурсът „Най-вкусни станимашки сармички“ се проведе за десети път. Конкурсът се провежда всяка година редом с „Винария“ в Асеновград. Бяха оценени най-вкусните, най-мъничките и най-добре аранжирани сармички. Първото място за приготвянето на традиционните зелеви сарми бе отредено за Атанаска Костадинова. Втора награда бе връчена на Васил Буцев. А на трето място се нареди Тодорка Куциянова. Победител в категорията на лозовите сарми стана Иляз Наимов. Две поощрителни награди за участие бяха връчени на Сали Кадиров – лозови сарми и Иляз Наимов - зелеви сарми.

Участници от Пловдив се включиха с нетрадиционни сарми с булгур, кафяв ориз. Друг кулинар от Асеновград пък беше приготвил сарми с листа от репички. Победителят Атанаска Костадинова е асеновградчанка. Тя сподели, че приготвя сармите от 10 години. Наследила е рецептата от нейната майка. А за тайната съставка на приготвянето на сармичките Атанаска разказа, че това е - да бъдат приготвени с много любов.

„Това е най-ароматното състезание в Асеновград. Щастлив съм, че толкова кулинари се осмелиха да покажат уменията си и да се включат в единствения по рода си конкурс за най-вкусните станимашки сармички. Нашият регион е известен с умението на местните хора не само да произвеждат най-доброто домашно вино, но и да приготвят най-подходящото мезе за него. Именно – малките, ароматни и вкусни сармички. Те са запазената марка на Асеновград и всеки кулинар си има своя собствена тайна съставка при приготвянето им“, коментираха зам.-кметовете. От името на кмета на общината д-р Христо Грудев и от свое те благодариха на всички участници за кулинарното удоволствие, което подариха за сетивата на присъстващите. Пожелаха им мир и топлина в у дома, търпение и спокойствие, за да продължават да изработват с благи мисли станимашките сармички. И още – да предават на своите деца и внуци умението да творят вкусотии в кухнята.