Към днешна дата общата заболяемост от грип и ОРЗ  в Пловдив и областта е  179.62 на 10 000 души население и е стигнала  епидемично ниво.Това съобщиха от РЗИ.

Най-много са случаите  при възрастовата група над 65 г., следвана от възрастовата група 0-4 г., най-слабо засегната е групата от 30-64г.

До момента от изпратените 92  проби в Националния център за заразни и паразитни болести  са изолирани три положителни проби за грип тип А, в следните възрастови групи: 5-14г.- 1 проба; 15-30 г.- 1 проба и над 65 г.- 1 проба. Изпращане на проби за вирусологична диагностика в НЦЗПБ за установяване циркулация на грипни вируси продължава регулярно.

Днес в РЗИ Пловдив се проведе работна среща на Областния оперативен щаб за борба с Грип и ОРЗ за обсъждане на предстоящи профилактични и противоепидемични мерки. Медиците апелират обществеността за спазване на стандартните неспецифични мерки: Добра лична и обществена хигиена, спазване на физическа дистанция, ограничаване на колективните дейности,използване на маски и други защитни средства,прилагане на респираторен етикет при кихане и кашляне и употреба на дезинфектанти;