17 заглавия в рамките на над две седмици пристигат в Пловдив за поредното издание на Киномания. То ще се проведе от 18 ноември до 4 декември на обичайното място – LUCKY Дом на киното.
Кинопанорамата се открива на 18 ноември от 18:30 часа с музикалният „Алилуя: Ленърд Коен, една песен, едно пътуване“ – документален разказ за легендарния музикант и неговата култова песен. В света на музиката ще се потопим и със „Сезария Евора“, който ще ни покаже живота на уникалната певица от Кабо Верде. Филмът е на 30 ноември от 20:30 часа.
За фестивала пристига и най-новият филм на Стивън Спилбърг, неговото обяснение в любов към киното – „Семейство Фейбълман“ на 3 декември от 18:30 часа. Друго дългочакано заглавие от пловдивската публика е италианският „Сянката на Караваджо“, режисиран от известния иначе като актьор Микеле Плачидо с прожекция на 26 ноември от 18:30. Не бива да се пропуска и забавният „Идиотският триъгълник“ с Уди Харелсън на 4 декември от 18:30, впечатлил в Кан, където печели „Златна палма“.
Две качествени английски комедии също са част от предложенията в тазгодишната програма. И в двете участва любимата Ема Томпсън – на 1 декември от 18:30 часа в „Успех, Лио Гранд!“ тя си наема млад страстен любовник, а на 2 декември отново в 18:30 часа ще я гледаме като свободолюбив родител в историята за английско-пакистанска млада двойка в „Какво общо има тук любовта?“.
Програмата италиански филми ни потопява в света на Вечния град Рим. В „Суша“ от Паоло Вирдзи ще си представим града, в който не е валяло от 3 години и съдбите на много хора се променят. Прожекцията е на 20 ноември от 18:30 часа. В „Безкрайността“ ще се върнем в 70-те години за историята на майка на три деца, изиграна от Пенелопе Круз, която е изгубила любовта към съпруга си. Филмът е на 23 ноември от 18:30 часа.
Богата е програмата френски филми, в която ще видим и цяла плеяда звезди на тяхното кино. В романтичната история „Маскарад“ на 19 ноември от 18:30 часа ще видим Изабел Аджани. Марион Котийар не говори със своя брат от години, но преосмислят отношенията си в „Брат и сестра“ от Арно Деплешен на 21 ноември от 18:30 часа. Валерия Бруни Тедески като режисьор ни представя историята за училище по актьорско майсторство, черпейки от собствената си биография в „Млади завинаги“, където ще видим и любимия Луи Гарел – на 24 ноември от 18:30. Не бива да се пропускат също „Пленителното пътуване“ на 28 ноември от 18:30 и „Една хубава утрин“ с Леа Сейду на 30 ноември от 18:30, както и „Пътниците на нощта“ с Шарлот Генсбур на 1 декември от 20:30.
За най-големите ценители новият филм на Тарик Салех „Момчето от Рая“, който ни представя религиозна и политическа драма, развиваща се в Кайро. Филмът, направил фурор в Кан, е на 27 ноември. В „Опрощение“ също ще се пренесем в Северна Африка, където богато семейство убива беден мароканец и се опитват да прикрият случката. Филмът с Ралф Файнс и Джесика Частейн е на 25 ноември.
Билетите за фестивала са в продажба на касата на LUCKY Дом на киното всеки ден след 16 часа, а в почивните дни – след 10:30. Цената е 9 лева, а за учащи и пенсионери – 7 лева. Предлага се и карта за 6 прожекции на цена от 42 лева. Цялата програма и възможност за резервации и онлайн продажба може да се видят на сайта kinolucky.com.