ГЕРБ ще издигне нов кандидат за кмет на Пловдив на местните избори през следващата година. това заяви днес лидерът на партията Бойко Борисов, който пристигна в града, за да се запознае с изграждането на стадион "Христо Ботев".

Той не назова конкретна причина защо няма да номинира сегашния градоначалник Здравко Димитров за втори мандат. Борисов изтъкна неговите заслуги в управлението, но многозначително коментира, че „умората и износването си казват думата“.  

Попитан кой се очертава като кандидат на ГЕРБ за кмет на предстоящите местни избори, Бойко Боисов не даде категоричен отговор, но посочи, че  е силно впечатлен от работата на районния кмет на „Тракия“ Костадин Димитров, който, по думите му, се радва на широка подкрепа от гражданите.

Относно противоречията около пробива до Водната палата, които доведоха до разнобой в градската организация на ГЕРБ, Борисов каза, че явно не е била достатъчно задълбочена кампанията, с която да се разяснят стойността и значението на този проект за Пловдив.  

По тази причина той лично е разпоредил на кмета Здравко Димитров да оттегли предложението за започване на строителството.  След това то бе замразено за 45 дни до провеждането на обществено обсъждане, което стана с решение на Общинския съвет преди десетина дни.

Бих повдигнал моста до панаира в Пловдив и пуснал две платна отдолу, а не да правя пробив до Водната палата. Това заяви днес в града лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той поясни, че лично е настоял пред кмета Здравко Димитров да спре пробива, предизвикал голямо напрежение сред пловдивчани, довели до протести и разнобой сред местните управляващи.

"Помолих община да спре проекта, докато не се постигне съгласие за реализацията му. Нека се съберат специалисти, представители на неправителствени организации и политици и да обсъдят ситуацията. Ако решат, че няма смисъл от пробива, да не се прави, въпреки че парите за това са осигурени", заяви лидерът на ГЕРБ. Той обаче добави, че мостът до Водната палата е остарял и се нуждае от ремонт. Борисов не вежда проблем от разногласията между Здравко Димитров и общинските съветници от ГЕРБ.

"Нормално е при демокрацията да има различни мнения. Общинският съвет прави надзор на кмета. След като съществуват разногласия за даден проект е нормално да се спре и обсъди", завърши Борисов.