През предстоящия уикенд Балабановата къща ще се превърне в сцена на жанрово многообразие с концертите на видната джаз певица Мими Николова и изтъкнатия квартет “Пипков”. На 1 октомври от 18.30 ч. Мими Николова, изпяла с дълбоко чувство и непреходно въздействие едни от най-красивите български песни, сред които шлагера “Замълчи, замълчи”,  ще ни срещне със златни хитове от музикалната ни съкровищница в акомпанимент на пианиста Самуел Ефтимов. На концерта си в „Дни на музиката в Балабановата къща“ Мими Николова  ще направи специален жест към Пловдив с посветената на Стария Пловдив песен „Вечерен сняг“ по музика на Георги Генков и текст на пловдивския поет Иван Теофилов. Ще прозвучи и „Вечер над Орлов мост“ от Бенцион Елиезер и Виктор Самуилов, която Мими Николова записва с триото на Милчо Левиев „Джаз фокус’65“ през 1967 г. и до днес е представила само веднъж с Милчо Левиев в дует със съпругата му Вики Алмазиду. „Замълчи, замълчи“ и „Малката креолка“ от композитора Петър Ступел, „Когато луната изплува“ и „Недей ми казва тази вечер сбогом“ от Патриарха на песента Йосиф Цанков, „Синьо“, „Мостчето на влюбените“ и „Двата бряга“ от Иван Стайков, както и джаз стандарти ще бъдат включени в програмата на 1 октомври, а водещ на срещата ще бъде програмният директор на Jazz FM радио Светослав Николов.

В неделя, 2 октомври от 11.30 ч. е насрочено матинето “Майсторството на майсторите”, в което изтъкнатият квартет “Пипков” ще сподели с публиката необятната красота на камерното музициране. Музикантите в ансамбъла са уважаваните български инструменталисти с активна преподавателската дейност в НМУ „ Л. Пипков“ Ирина Стоянова - цигулка, Евгени Николов - цигулка, Виктор Мицев - виола и Кристиян Чернев - виолончело. В концерта са включени прочути творби от Йозеф Хайдн, Любомир Пипков и Хектор Вила-Лобос.

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация “Музикартисимо”. Билети в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите.

 

Пълна програма на есенното издание на фестивала:

http://www.musicartissimo.com/bg/festival-program/program-autumn-2022.html

 

 

Мими Николова има над 300 записа у нас и в чужбина, безброй концерти и успешни участия на конкурси и фестивали в България и по света. Още с първата си песен тя става любимка на цяла България – през 1958 г. момичето от Хора на софийските девойки изпълнява вълнуващата „Замълчи, замълчи“ от финалната сцена на филма „Любимец 13“ с Апостол Карамитев и Гинка Станчева в главните роли. И следващата ѝ песен с Петър Ступел е хит – през 1959 г. се появява „Малката креолка“. Работата ѝ с Патриарха на песента Йосиф Цанков през 1961 г. е увенчана с пореден незабравим шлагер – „Когато луната изплува“. През 1965 г. в изпълнение на Мими Николова „Калиакра“ от композитора Ангел Заберски и поетесите Слава Семирова и Емилия Захариева печели Първа награда на първото издание на конкурса „Песни за българското Черноморие“, прераснал в „Златният Орфей“.

Изпети от Мими Николова песни са носители и на награди от „Златният Орфей“, звучат на конкурси и фестивали в цялата страна, а също и в Япония, Полша, Ирландия, Югославия и Куба. След „Любимец 13“ гласа ѝ слушаме в още популярни филми. „Бягство в Ропотамо“ дава на българската музикална съкровищница пореден бисер – написаният от Иван Стайков дует с Борис Годжунов „Двата бряга“. Част от филмите, които вокалистката насища с нежност, са в Златния фонд на БНТ.

През годините Мими Николова записва и изпълнява на концерти и песни по музика на Емил Георгиев, Борис Карадимчев, Димитър Вълчев и по текстове на Богомил Гудев, Димитър Точев, Николай Цонев в съпровода на Държавния естраден оркестър под диригентството на Емил Георгиев и Димитър Ганев, Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия с диригенти Милчо Левиев и Вили Казасян, оркестър „Балкантон“ с ръководител Димитър Ганев, оркестър „Габрово“, воден от Манол Цоков и други. Един от най-ярките ни творци, Мими Николова е Почетен гражданин на София, носител е на наградите „Златен век“ на Министерство на културата, „Икар“ за цялостен принос на Съюза на артистите в България, „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, „Златно перо“ на Cantus Firmus.

Самуел Ефтимов завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, специалност пиано. Надгражда развитието си с майсторски класове при проф. Паоло Поличе , проф. М. Капациская, академик проф. д-р Атанас Куртев. Той е носител на множество престижни награди от национални клавирни конкурси. Завършва НMA „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност джаз пиано в класа на Антони Дончев. Самуел Ефтимов е участник в джаз фестивали и мюзикъли, поставени на едни от най-големите сцени в страната.