Носителят на „Златна палма“ за най-добър филм на фестивала в Кан „Идиотският триъгълник“ е част от КЕФФ – Комедийният европейски филмов фестивал в Пловдив. Събитието ще се проведе от 30 септември до 7 октомври в LUCKY Дом на киното за втора поредна година. Пловдивската публика ще бъде първата, която има възможност да види филма, носител на престижното отличие от Кан.
Шведско-френската комедия „Идиотският триъгълник“ ни среща с двойка фотомодели, които са поканени на круизно пътешествие за супербогати. В един момент цялото пътешествие се обърква.
Друга скандинавска комедия също става част от КЕФФ – финландският „Корави мадами“. В нея ще видим историята на 75-годишната Инкери, която убива съпруга си и решава да избяга на едно последно вълнуващо пътешествие със двете си сестри.
Немският „Спасител и половина“ разказва за борбата на един спасител, който се опитва да спре местната община от това да закрие плувния басейн, в който работи от 30 години. В италианския „Доктор на повикване“ ще се забавляваме с възрастния Пиерфранческо, който работи нощем и не е особено приятелски настроен с пациентите, които го притесняват късно вечер, но решава да помогне на приятел-доставчик. Друга италианска комедия – „Един от семейството“ пък ни вкарва в света на мафията. Случайно попаднал в техните кръгове, след като е спасил студент от мафиотски род, учител по дикция трябва да приема всички видове благодарности от членовете на клана.
Фестивалът КЕФФ включва общо 12 заглавия, 6 от които са в конкурсна програма. В журито е любимият ни комедиен актьор Любо Нейков, Юлек Кадзиерски – ключова фигура за младите продуценти в Европа и свързан с комедийния жанр от повече от 30 години, както и Ваня Николова – сценарист на някои от най-успешните български сериали и предавания в последните години, както и хитовия филм „Голата истина за група Жигули“. Публиката също ще може да гласува за най-доброто заглавие.