137-та годишнината от Съединението на България и празника на  Пловдив се отбелязва днес в цялата страна. Кулминацияна на търествата е в града под тепетата. Ето цалята програма:

6 септември 2022 година

10.00 часа – Катедрален храм „Света Богородица“

Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай

11.00 часа – Паметник на Захари Стоянов в Дондуковата градина (зад Регионалния природонаучен музей)

Полагане на венци и цветя

11.30 часа – Паметна плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион)

Полагане на венци и цветя

12.00 часа – Площад „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив

Празнична концертна програма с участието на Биг Бенд Пловдив, диригент Николай Гешев

12.30 часа – зала Съединение на Регионален исторически музей

Председателят на Общински съвет инж. Александър Държиков и кметът на града Здравко Димитров ще връчат отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ на Евгений Тодоров и родственици на Нери Терзиева, удостоена посмъртно.

Общински съвет – Пловдив удостои двамата с най-високото почетно отличие на град Пловдив със свое решение № 282 от 07.07.2022г., гласувано с единодушие. Евгений Тодоров е удостоен със званието заради значителния си принос в обективната, честна и критична журналистика, както и авторството си на публицистични книги и сценарии за филми, допринесли за националния и международен престиж на Пловдив. Званието „Почетен гражданин на град Пловдив“ посмъртно е присъдено на Нери Терзиева във връзка със значителния й принос в модерната журналистика, изключителен професионализъм и радетел за свободата на словото.

 

19.00 часа – Площад „Централен“, пред Военния клуб

Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“

На този ден, благодарение на смелостта на четниците от Голямо Конаре, както тогава се е наричал град Съединение, е поправена една историческа несправедливост. Около 300 души тръгват към Пловдив и арестуват генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.  Героичните събития ще бъдат пресъздадени на площад „Централен” пред Военния клуб в Пловдив на възстановка на събитията от 6-ти септември 1885-та година. Комитет "Родолюбие" ще пресъздаде момента, в който Съединението става факт, след серия от бунтове и срещата на голямоконарската чета на Чардафон с хората на генерал- губернатора Гаврил Кръстевич. По традиция ще бъде прочетена и прокламацията за Съединението.

 

19.30 часа - Площад „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив

Концерт-спектакъл “Jazz & Traditions Vol.2 “ с участието на Нина Николина, Калин Вельов, Мартин Ташев, Мирослав Турийски, Таня Първанова

В репертоара са включени новите песни от новия концертен албум на изпълнителката и най-популярните песни, представени в модерен микс от етно и джаз, както и неиздавани до момента български народни песни, които са погледнати по различен от традиционния начин, събиращ фолклор, етноджаз, фламенко и вокални и инструментални импровизации. Концертът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и на Министерство на културата.

 

19.45 часа – Регионален исторически музей, Зала Съединение

Разглеждане на експозицията. Там е и сборния пункт на всички официални лица, които ще заемат места пред паметника за тържествената заря – проверка.

Регионален исторически музей – Пловдив ще отвори безплатно две от своите експозиции – експозиция „Съединение на България от 1885 г.“ на пл. „Съединение“ ( през деня, преди началото на честванията на територията на паметника, когато районът ще бъде затворен, а движението по бул. „6-ти септември“ спряно за движение на автомобили) и експозиция „Българско Възраждане“ на ул. „Цанко Лавренов“ в Старинен Пловдив.

 

20.30 часа – Площад „Съединение“

Тържествена заря-проверка по повод 137-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив. Във военната церемония участват духов оркестър, представителни роти, факлоносци, венценосци под командването на командира на Съвместното командване на специалните операции и началник на гарнизон Пловдив генерал – майор Явор Матеев.

Официални слова ще бъдат произнесени от Кмета на Пловдив Здравко Димитров и Президента на Република България Румен Радев. Водещи са актьорите от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков и Мария Генчева.