На 5 септември в атмосферата на красивия Античен театър в гр.Пловдив 20:30 ч., Балет „Арабеск“ ще представи  една силна и атрактивна програма, един очарователен творчески калейдоскоп от фрагменти от най-добрите спектакли на трупата, ще подари на пловдивската публика вълнуващо и емоционално преживяване, което ще ви зарежда с живителна сила дълго време.

В програмата са включени спектакъла „Следобедът на един фавн“ на хореографа Мила Искренова, „Двойственост“ на хореографа Лиз Лий (Великобритания) и  специално подбрани фрагменти с хореографии на Аршак Галумян (Германия), Ангелина Гаврилова, Филип Миланов, Мириам Енгел (Израел) и Боряна Сечанова.

В спектакъла „Следобедът на един Фавн“ Мила Искренова интерпретира по иновативен начин принципи, заложени в хореографията на легендарния руски балетист, с полски произход Вацлав Нижински, както и хореографски вариации на антични изображения и скулптури. В музикалната партитура, наред с музиката от всеизвестния прелюд Мила Искренова използва композиции за сиринг флейта на френския композитор Дебюси както и стихове от едноименната поема на Стефан Маларме.

„Двойственост“  е спектакъл, който трупата танцува с удоволствие и почти без прекъсване повече от 10 години. Това е спектакъл създаден по музика на Астор Пиацола, костюми на Цветанка Петкова Стойнова,  стихове на Пабло Неруда на базата на уъркшоп, проведен от британската хореографка Лиз Леа с трупата. Лиз Лий е моделирала движенията на танцьорите и според нея тяхната отдаденост към нови начини на работа и ентусиазмът им са били истинска радост за нея. Стилът на творбата съчетава по изключително атрактивен начин  традициите на Изтока и Запада, танца и бойните изкуства.

Днес „Арабеск“ е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц.

Фрагментите, които ще представят различните хореографи се характеризират с личен, колоритен и уникален език, базиран както на съвременни танцови техники така и на театрални методи. Хореографските откъси вълнуват публиката по деликатен начин, с физическа и емоционална дълбочина.

Билети се продават в системата на Ивентим.бг и на касата на Античния театър.