Остават само две седмици до първото издание на Plovdiv Jazz Summer, което ще рамкира началото и края на август. Между 3 и 5 август фестивалът започва в Лятно кино „Орфей“ в Пловдив – всяка вечер от 21:00 ч., а от 26 до 28 август ще продължи в село Марково, което се намира в близост до Пловдив.

Началото ще постави концертът на Мирослава Кацарова „Дългите сенки на август“ на 3 август. Джаз певицата ще бъде на сцената заедно с пианиста Мирослав Турийски и барабаниста Младен Димитров. Тази година тримата музиканти празнуват 10 години от началото на съвместната им творческа работа. Заглавието на концерта „Дългите сенки на август” всъщност е и най-новата песен на триото. Тя е създадена по музика на Мирослав Турийски и Мира Кацарова. Автор на текста е поетесата Ина Иванова. По време на концерта тази лятна музикална импресия ще бъде представена за пръв пред публика. Поетичната и съноподобната атмосфера в нея е допълнително подчертана от електронно генерирани звуци, както и от изразителната, леко провлачена вокална фраза на Мирослава Кацарова, отличителна за нейната певческа стилистика. Песента ще бъде разпространена до дни в повечето онлайн и стрийминг платформи.

По време на концерта ще бъде премиерата и на още една песен, този път тя е на Mr. Moon (Младен Димитров) feat. Мирослава Кацарова, а заглавието ѝ е „Чудеса“. Всички песни в концертната програма ще бъдат на български език.

На 4 август за лятната програмата на Plovdiv Jazz Summer пристига Розалия де Соуза. За пръв път бразилската певица гостува в България за създаването на Plovdiv Jazz Fest през 2015 г. Тази година отново с нейно участие ще бъде поставено началото и на лятното издание на фестивала. Розалия де Соуза пристига със своя квартет и ще представи последния си албум Inspirada, появил се през март тази 2022 г. Родена в Рио де Жанейро, тя заминава за Италия, където получава своето образование. Днес тя живее и работи в Рим и културата на двете държави е силно определяща за музиката ѝ. Розалия де Соуза добива голяма популярност с работата си с миланския композитор, диджей и продуцент Никола Конте. Естетиката ѝ е белязана от носталгични препратки към бразилската боса нова и музиката от старите европейски черно-бели филми.

Последният концерт от тази част на програмата ще бъде на Белослава. На 5 август певицата ще отпразнува с пловдивската публика 22 години на сцената. Белослава ще ни потопи в красивата и любовна атмосфера на музиката си заедно с артисти като Живко Петров, Димитър Семов и Росен Захариев-Роко.

Между 26 и 28 август фестивалът ще продължи, този път в село Марково. Сред участниците в програмата ще бъдат Теодосий Спасов, Димитър Льолев и неговия квартет, Дани Белчева, Милен Кукошаров, Мишо Иванов, Димитър Семов и др.

 

Билетите за първите концерти на Plovdiv Jazz Summer вече са в продажба в мрежата на Eventim.

Освен тях в продажба са и ограничен брой фестивални билети, които включват всички концерти от програмата между 3 и 5 август на Plovdiv Summer Fest.

Plovdiv Jazz Fest и Plovdiv Jazz Summer са организирани от Blue M. Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2022 г.

Песните „Дългите сенки на август“ и „Чудеса“ са създадени с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Творчески инициативи“.

Събитията в село Марково се осъществяват в партньорство с кметство Марково.

Plovdiv Jazz Summer се реализира с подкрепата на Schweppes, Хемингуей, 8 ½, КЦМ, New Natures Way и Natural Factors, , NESCAFÉ Dolce Gusto

Фестивалът се осъществява с медийната подкрепа на Jazz FМ, Катра ФМ, БГ Радио, Радио 1, Въпреки, Импресио, дир.бг, Виж, Лицата на града, Артакция,  Капана, Под тепето, Пловдив тайм, Трафик нюз, Нула 32, My Sound.

 

Програма 03-05 август

3 август | 21:00 ч. | Лятно кино „Орфей“

„Дългите сенки на август“ // концерт на Мирослава Кацарова, Мирослав Турийски и Младен Димитров

4 август | 21:00 ч. | Лятно кино „Орфей“

Розалия де Соуза квинтет

5 август | 21:00 ч. | Лятно кино „Орфей“

Концерт на Белослава

Билети в мрежата на Еventim и онлайн.