Президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ-СДС втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, предаде БНТ.

От партията  обаче върнаха папката веднага.

"Парламентарната група няма да упражни правото за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание и няма да посочва премиер", заяви Десислав Атанасова.

Това означава, че има още само един шанс да бъде излъчено правителство от това НС - с третия мандат. Три партии вече дадоха заявка, че са готови направят опит да съставят кабинет - "Демократична България", БСП и ИТН. И трите партии подчертаха, че са готови да разговарят единствено в рамките на разпадналата се четворна коалиция.

Президентът преди ден обяви, че преди да избере коя ще е партийната сила, която ще получи правото да състави кабинет, ще проведе консултации с всички парламентарни партии.

Преди седмица стана ясно, че ново правителство с мандат на "Продължаваме промяната" в настоящия парламент няма да има. Кандидатът за премиер Асен Василев върна на президента Румен Радев неизпълнен мандат за кабинет.

Въпреки разговорите и усилията през последната седмица, "Продължаваме промяната" не можаха да съберат парламентарна подкрепа от 121 депутати за съставяне на правителство. Час преди да върне мандата, Асен Василев говори пред медиите в парламента и обясни, че 4 гласа не са достигнали за събиране на необходимата подкрепа.