Катастрофите от началото на годинатата до днес в Пловдивска област са 330, като загиналите са 24, а ранените 418. В сравнение със същия период на миналата година броят на загиналите е скочил със 7, а на ранените с 48 – съобщи началникът на „Охранителна полиция“ комисар Костадин Костов, предаде Радио Пловдив.

Като най-опасен път началникът на „Пътна полиция“ комисар Йордан Милушев определи трасето Пловдив – Карлово. От началото на годината по тази дестинация са станали 9 катастрофи със 7 загинали и 18 ранени.

В същото време спада броят на произшествията на автомагистрала „Тракия“, като за първото полугодие по високоскоростния път в Пловдивска област са станали 3 катастрофи с един загинал и 6-има ранени.

Комисар Костов съобщи, че се засилва контролът на полицията върху мотористите и водачите на тротинетки. Ако някой забележи рокерска тълпа по пътищата, вече може да сигнализира за това на тел. 112, за да могат служителите да проверят тези водачи – увери комисарят.

Двамата комисари присъстваха на полицейска проверка по холандския способ на бул. „Санкт Петербург“, под пасарелката до Техническия университет. Методът представлява спиране на няколко коли едновременно според числеността на полицейските служители. „Достигали сме проверката на 100 коли на час“ – увери Милушев.

Той съобщи за старта на традиционната акция „Ваканция! Да опазим децата на пътя“, както и на отбелязването на 29 юни като Национален ден на безопасното движение по пътищата.