С наближаването на изборния ден все по- актуална става темата за машинното гласуване. Тезите „За“ или „Против“ бяха забравени и на дневен ред е поставен въпросът дали да се броят отрязъците или не, тъй като можело някой да „пипне“ софтуера и да предреши крайния резултат. Със сигурност тези които го твърдят, едва ли въобще разбират какво е софтуер, а страхът от машините ги е обладал, може би поради факта, че до сега самите те „пипаха“ изборните резултати по един или друг начин. Ето какво сподели общинският съветник от БСП в Пловдив инж. Йордан Василев пред Cоциалисти.бг.

Преди да разгледаме дали е възможно, или не, да се пипат машините, позволете ми да направя кратка ретроспекция на провеждането на избори с хартиена бюлетина. Мнозинството от нас може би си спомнят безсмъртния герой на Алеко Константинов, Бай Ганьо и как той прави избори. Макар и без машини, с написани на ръка бюлетини, раздадени на правилните избиратели и чрез силова подкрепа за допускане единствено на тези избиратели до урната , вотът бе предрешен.

В по- модерните демократични времена преминахме през гласуване с цветни бюлетини, гласуване с интегрална бюлетина и най- накрая достигнахме до машинното гласуване. С промяната на начина на гласуване естествено се променяха и методите за манипулация и контрол на изборните резултати, които ставаха все по- иновативни през годините. Симпатично изчезващо мастило и предварително маркиран вот, индианска нишка, допълнително зачеркване, надраскване или скъсване, правещо невалидна интегралната бюлетина, подмяна на крайния резултат в протокола за броя получени гласове са най- често използваните методи за опорочаване на вота до сега. Към този арсенал остава и възможността самата комисия да прецени валидността на всяка отделна бюлетина. През годините се нагледахме как се разнасят чували с бюлетини, как вече бивш пловдивски кмет, в началото на своята кариера, дори засне обучителен клип с инструкции за възможно най- много невалидни бюлетини. Големият брой поправяни изборни протоколи и повторно броене на бюлетини не бяха просто единични случаи, а тенденция при всеки един проведен в последните години вот.  

Със сигурност машинното гласуване елиминира възможността за използване на всички изброени до тук техники за манипулация и би дало реален изборен резултат. Днес срещу него упорстват най- вече представители на тези партии, които в последните години съумяват да използват успешно един или друг метод за въздействие върху изборните резултати.

Тук не твърдя, че машините не могат да се манипулират, но със сигурност за да се направи това е необходимо не само да се „пипне“ софтуерът, а с това да бъдат ангажирани голям кръг от хора, заети на различни нива, както в изборната администрация, така и във външни обслужващи фирми. А не вярвам някоя партия да разполага с този комфорт и да съумее да организира такава мащабна манипулация. В самите машини са заложени редица контроли, индикиращи последващо вмешателство в самата машина или софтуера ѝ, а практиката от последните избори показва, че при дори и най- малкото съмнение за такова, машините са отстранявани от изборния процес.  

И да се върнем на темата за броене на отрязъците. Със сигурност едно такова броене би предизвикало единствено хаос в изборния процес, без реално да легитимира или отхвърли валидността на изборния резултат. Представете си, че някой избирател, гласува и за Президент, и за Народно събрание, но пусне в кутията единствено отрязъка от избора за президент. Така моят глас ще е отчетен и за двата избора, но комисията ще отчете единствено гласа ми за президентския вот. А може и разсеян или недобросъвестен член на СИК да пропусне да преброи или унищожи част от отрязъците, а защо не и да попълни грешно данните в протокола. Какво ще следва при разминаване на резултатите отчетени от машините и ръчно от отрязъците– анулиране на изборните резултати в конкретна СИК или въобще самите избори? Не! Ще последва единствено нагнетяване на обществено напрежение и порой от безрезултатни съдебни дела за оспорване на изборите. За пример може да направим справка с последните президентски избори в САЩ и какво се случи с делата заведени от Тръмп.

В крайна сметка, ако ми позволите да перифразирам мисълта на Чърчил за демокрацията –

„Казано е, че машинното гласуване е най-лошата форма на гласуване, но не сме открили по-добра!“

Инж. Йордан ВАСИЛЕВ е общински съветник от БСП в Пловдив и председател на районната организация на партията в р-н „Източен“. Роден през 1980 година в Пловдив. Завършил е „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет в Пловдив, Българското училище за политика „Димитър Паница“ – София и магистратура “Киберсигурност” в ПУ “Паисий Хилендарски”. Занимава се с частен бизнес в сферата на компютърните технологии, кибер и информационната сигурност, женен с две деца.