Днес, на прага на предстоящата предизборна кампания водачът на листата за 16 МИР, Кристиан Вигенин, подаде заявка за спечелването на два мандата под тепетата. Дали това е възможно, със сигурност ще узнаем на 14 ноември, а сега можем да анализираме единствено факторите, които биха довели до това. Eто мненията на председателят на БСП в район "Източен" и общински съвет Йордан Василев пред Socialisti.bg.

За втори път градската организация отказа да подреди листа, а 80% от номинираните изобщо не дадоха своето съгласие за включване в листата, след като за настоящите избори, макар че медийно широко бе прокламирано провеждане на срещи за постигане на съгласие с „проблемните“ Областни съвети, БСП Пловдив не бе изобщо поканено за разговор. И ако в началото на годината Кристиан Вигенин бе пратен в Пловдив начело на комисия, разследваща градската организация, то днес той са завръща като водач на листа, която няма нито да е пълна, нито ще блести особено със съдържание. Със сигурност, макар и постоянно плашени, че ще бъдат служебно подменени ако не пристанат на Позитано 20, легитимните градски структури няма да саботират кампанията за парламент, но няма и да работят на максимални обороти в нея и ще останат в рамките заложени от националната кампания. В крайна сметка, от регистрираните14 кандидати за 16 МИР, само 11 членуват в градската организация

Отказът на проф. Иво Христов за участие в настоящите избори със сигурност ще отблъсне част от избирателите на които левицата разчиташе последните три избора. Без ярка гражданска кандидатура в Пловдив, съумяваща да канализира вот от леви, десни и патриотични гласоподаватели, БСП ще трябва да разчита основно на твърдото си ядро, което от избор на избор се свива все повече.

Предстоящите избори 2 в 1 и колебливо изразената подкрепа към Радев, допълнително ще объркат друга част от избирателите на столетницата, особено с появата на харвардското съзвездие на политическия небосклон, обещаващо десни политики с леви мерки и печелещо симпатии на голяма част от периферните леви избиратели. Ясно е, че тандемът Радев – Йотова ще следват свой собствен път в дните до изборите и едва ли ще си позволят директно политическо оцветяване до 14 октомври. Поради тази причина левицата трудно ще генерира допълнителни гласове от подкрепата си за Президента. Моментът за това бе пропуснат още преди изборите от 4 април.

На този фон, дали БСП в Пловдив може да спечели поне два мандата, по-скоро ще зависи от подреждането на звездите, отколкото от желанието и действията на националното ръководство, особено след поставената цел – второто място, а за съжаление, историята помни само победителите!