Проф. Джамбазов: Към момента единственото разумно поведение е да се възползваме от това, което медицината и науката са постигнали, и това на практика са ваксините. Те гарантират достатъчно ниво на защита.
Проф. д-р Карен Джамбазов, д.м., е изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Като ръководител на едно от основните лечебни заведения, които осигуряват диагностика и лечение на пациенти с COVID-19 в цялата пловдивска област, той вече има сериозен опит с преодоляването на предизвикателствата, свързани с пандемията. Срещал се е „лице в лице“ и с всички „капризи“ на инфекцията. Затова поискахме да чуем и неговата гледна точка за ваксините срещу SARS-CoV-2.
- Проф. Джамбазов, след повече от година и половина работа в условията на пандемия какво може да ни споделите за опита, който натрупа лечебното заведение?
➡Нашата болница е единственото място в Пловдив и областта, където има инфекциозна клиника. При нас е първата линия, където се приемат пациенти, които имат необходимост от диагностика и лечение на COVID-19. Надяваме, че с новите условия, които успяхме да създадем през изминалия период, болните от коронавирусната инфекция ще получават по-добри условия по време на лечението си, защото до момента, общо взето, инфекциозните клиники не бяха много добре по отношение на материална база, оборудване. Изминалата година ни накара много бързо и успешно да предприемем мерки, за да ги оборудваме така, че да станат малко по-комфортни, доколкото това е възможно.
 -Това, че Клиниката по инфекциозни болести към лечебното заведение е единствена за областта означава ли, че при всяка вълна болницата поема голяма тежест?
➡Абсолютно. Още от миналата година, когато започна първата вълна, УМБАЛ „Св. Георги“ беше болницата, която пое първите пациенти. Благодарение на добрата координация вътре в Пловдив, областта, областната управа, както и съответно Министерство на здравеопазването, много бързо беше изграден механизъм, по който, на различни етапи, в зависимост от броя на пациентите и тежестта на заболяването, бяха организирани и други болници. Много от частните болници в град също взеха участие, което им прави чест. По този начин не се допусна да се стигне до катаклизъм при приемането на болни. Разбира се, имаше проблеми. Не всичко беше ясно по това време, защото заболяването, за съжаление, е тежко, появи се неочаквано за всички нас и ни изненада неподготвени в онзи момент - в началото. Днес обаче вече може да кажем, че имаме изработени механизми на поведение, алгоритми за лечение и за организация на целия процес. Затова считам, че сме доста по-подготвени, отколкото преди 1 година.
- Как мислите, че можем да излезем от тази ситуация и да не преминаваме в нови вълни на COVID-19?
➡За голямо съжаление, за самото заболяване, тъй като се появи абсолютно неочаквано, във вид на пандемия по целия свят, все още няма яснота никъде по света, доколкото на мен ми е известно, дали някога ще изчезне напълно. Има различни мнения. Тук мисля, че трябва епидемиолози и инфекционисти да си кажат мнението, но най-вероятно тенденцията е коронавирусната инфекция да стане част от живота ни и да свикнем да живеем в обстановка, в която ще съществува и това заболяване, наред с грипа, например.
- А какво е мнението Ви за значението на ваксините за преодоляване на пандемията?
➡Мисля, че към момента единственото разумно поведение е да се възползваме от това, което медицината и науката са постигнали, и това на практика са ваксините. Те гарантират достатъчно ниво на защита. Имаме вече и разнообразие от различни ваксини и аз смятам, че няма друга разумна алтернатива, освен да се ваксинираме, за да предпазим себе си и близките си от тежко протичане на заболяването и от, не дай си Боже, лош изход от него.
- Какво е мнението Ви за твърденията, че ваксините са опасни и изобщо за конспиративните теории, свързани с тях?
➡Конспиративни теории има за всичко. Въпросът е, че здравият разум трябва да ни кара да проверяваме фактите, защото най-често конспиративните теории се разпространяват по „апокрифен“ път - чрез различни вайбъри, смс-и, информационни мрежи, но когато човек се опита да направи наистина проверка и то критична проверка на източниците, откъдето идват тези твърдения, обикновено не е много лесно. Ако се опитаме все пак да го направим, в повечето от случаите се оказва, че всъщност тези източници са ненадеждни, поне от научна гледна точка. На мнение съм, че здравомислещите хора трябва да правят критичен анализ на тези фалшиви новини и на т. нар. конспиративни теории. В крайна сметка, благодарение на ваксините са изкоренени редица общественоопасни заболявания, които са били бич за човечеството през всички векове досега. Така че, това е единственият начин, познат на човека, да се предпази. Неслучайно е създаден и националният имунизационен календар за редица други инфекциозни заболявания.
- А Вие ваксинирахте ли се срещу COVID-19?
➡Разбира се! Аз съм един от първите, които се ваксинираха още с първите ваксини. Тогава беше налична ваксината на „Пфайзер“. Споменът ми е, че на 27 декември миналата година беше първата ми имунизация. Така че, аз съм ваксиниран и с двете дози. На практика имунитетът, който получих, поне според изследванията, които лично си направих, показва, че към момента имам клетъчен имунитет. Той би трябвало да осигури в спешен порядък необходимите антитела, ако това се наложи. Това е тълкуванието на микробиолозите и имунолозите. Така че, пак казвам, нищо не е 100%-ова гаранция, както и противогрипните ваксини, например, но това е единственият разумен начин да бъдем по-спокойни и да предпазим и себе си, и любимите си хора от тежки усложнения.
- Трябва ли да се спазват противоепидемичните мерки?
➡Считам, че е въпрос на поведение и принцип, който трябва да бъде спазван, защото в крайна сметка е доказано, че дори и ваксинацията няма как да ни предпази на 100% от боледуване. Има случаи, в които и ваксинирани хора боледуват, но по-леко. Ето защо, тъй като не знаем в един колектив от хора, в който се намираме, кой е преносител на заболяването и кой е активно болен, трябва да спазваме противоепидемичните мерки. Най-добрият вариант е, когато попадаме в обществени пространства, да носим поне маски, да спазваме личната хигиена и необходимата дистанция. Това е най-малкото смислено поведение, към което можем да се придържаме.
- Защо хората не трябва да се страхуват от ваксинирането?
➡Аз всъщност се чудя хората, които не се ваксинират, на какво точно разчитат да не се разболеят?! Мисля, че всеки разсъдлив човек, знаейки, че нещо би го предпазило от тежко боледуване и дори смърт, вследствие на някое заболяване, би предпочел да се възползва от това нещо, в случая ваксините срещу COVID-19. Още повече, страничните реакции при ваксиниране са сравнително леки и пренебрежимо малки в сравнение с тежестта на боледуването, която ние, като лекари и като болнични директори, видяхме през изминалата година. Видяхме една невероятно тежка клинична картина, включително и при млади хора, спортуващи хора и такива, които се хранят здравословно и са считали, че това заболяване тях няма как да ги засегне. За съжаление, някои от тях си отидоха вече и не са между нас. Така че, мъдрият избор са ваксините. Никой не е предпазен, независимо от години, пол, физическа кондиция, структура и други.