За първите четири месеца на годината преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България са отрицателни в размер на 55 млн. евро. Това съобщи Economic.bg. Това показва, че повече чужди капитали са напуснали страната, отколкото са се влели. Най-голямото изтичане е при дяловия капитал и в по-малка степен при реинвестираната печалба. Заемите от компаниите майки в някаква степен компенсират негативната статистика, но като цяло структурата на инвестициите не е добра.

Чисто статистически за четирите месеца на тази година инвестициите в дялов капитал са отрицателни с близо 540 млн. евро. Сумата изглежда внушително, но минусът идва от счетоводна операция, свързана с покупката на Societe Generale Експресбанк от Банка ДСК. За да се случи сделката, капиталът на втората бе увеличен с 600 млн. евро с финансова инжекция от унгарския собственик и това се отрази от статистиката с голям плюс през последния месец на 2018 г. През януари т.г. беше отразена транзакцията към френския собственик на Експресбанк и статистиката показа голям минус. Този минус се запазва горе-долу непроменен и до април, което означава, че създаването или изтеглянето на дялов капитал е почти неутрално. Значително преобръщане на тенденцията има при реинвестираната печалба. Между 2015 и 2018 г. тенденцията беше положителна, т.е. фирмите инвестираха спечеленото през миналите години в ново производство. През април се появява първият голям минус от близо 220 млн. евро.

Дълговите инструменти продължават да са на голям плюс. За първите четири месеца той вече е 657 млн. евро, при 142.9 млн. евро за януари – април 2018 г. Това са заемни средства, отпуснати от компаниите майки на дъщерните им дружества в България.

Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната за януари–април 2019 г. са от Холандия (260.2 млн. евро), Великобритания (86.5 млн. евро) и Ирландия (65.2 млн. евро).