За какво са полезни етеричните масла? И защо набират все по-голяма популярност? Помагат ли в действителност или са само модно явление, по което се увличат екстравагантните дами, за да засвидетелстват, че са в крак с най-новите тенденции?
Вероятно последното твърдение не може да бъде подложено на съмнение, но ползите от етеричните масла са вън от съмнение. Те имат противораково, противовъзпалително, успокояващо действие, защото спомагат човек да балансира емоциите си. Прилагат се безотказно за бързо заздравяване на рани и тъй като подобряват еластичността и целостта на кожата, както и регенерацията на клетките в човешкия организъм, играят и anti-age роля, въздействат още за заличаване на белези, при изгаряния и екземи.
Етеричните масла са нетоксична алтернатива за предпазване от насекоми и успешно се прилагат срещу ухапвания от кърлежи, комари, паяци, бълхи, предпазват от мухи, миризливки и други, каза д-р Илияна Енчева-Матеева, началник на отделението по физиотерапия в МБАЛ „Централ Хоспитал“, Бахов и ароматерапевт. Подходящо е да се поставят локално върху открити части на тялото дори по няколко пъти в деня. Могат да се използват и в дифузер, който да ги разпръсква в помещението. Желателно е чистите етерични масла да се разреждат в базово масло, като кокосово, например, за да не се дразни кожата.
Кои са подходящите при борба с всякакви жужащи и жилещи инсекти?
Босилекът се прилага локално върху засегнатото от кърлежи, комари и т. н. място. Може да се постави в дифузер или в стъклен спрей след разреждане.
Евкалиптът от дълбока древност се ползва за лечение на рани, защото води до бързото им заздравяване, както и за предотвратяване на инфекции.
Чаеното дърво, което набира огромна популярност в последно време, помага за лечение на рани, получени след ухапване от насекоми, като се нанася върху тях. Добре се комбинира с лавандула. С него трябва да се внимава, ако в дома има домашни любимци, защото е токсично за тях.
Често терапевтите препоръчват и правят комбинации от етерични масла срещу комари, бълхи, кърлежи, мухи и паяци. Най-ефективната е, когато се смесят кипарис, чаено дърво, кедрово дърво, лавандула, евкалипт, пачули и босилек.
„На нашия пазар две чужди фирми предлагат висок терапевтичен клас масла, но има и български, чиито продукти се намират във всички аптеки. Всеки сам може да избере за себе си какво и откъде да си купи, но най-добрият вариант е това да стане след консултация със специалист, който познава свойствата им и ще отчете и състоянието на пациента, каза д-р Матеева. - При бременни, малки деца под 2 години и хора с психични заболявания обаче маслата трябва да се прилагат след консултация с ароматерапевт.“